Nasıl Yapılır? Nedir? Sunucu

Centos Network Ayarları

Bu rehberimizde sizlere Centos üzerinde IP, Gateway, DNS değişikliği nasıl yapılır onu anlatacağız.

Öncelikle gerekli alanlarda değişiklik sağlayabilmemiz için bir editöre ihtiyacımız var. Nano editörün kullanımı genel olarak daha kolay olacağı için bunu tercih ediyoruz.

Sunucuda “nano” editör olmadığı için bu komutu uygulayarak fonksiyonu aktif ediyoruz. Aşağıda bulunan görselleri inceleyerek kurulumu takip edebilirsiniz.

yum install nano*

Nano Editör Kurulumu – 1

Y” şeklinde yanıt vererek indirme isteğimizi doğruluyoruz ve gerekli dosyalar otomatik olarak indirildikten sonra kurulum tamamlanıyor.

Network Interface Listeleme

Network interface listesine ulaşarak değiştireceğimiz network adını öğreniyoruz.

nmcli d

Şuan aktif olarak 1 interface mevcut. Bağlantı adı ens192 olarak adlandırılmış.

Network Ayarları

Şimdi az önce indirdiğimiz nano editör ile network ayarlarımıza ulaşacağız. Bunun için aşağıdaki kodu uyguluyoruz. “<interface-name>” olarak adlandırılan kısma kendi sunucunuzun network interface adını uygulayacaksınız.

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<interface-name>

Nano editör ile birlikte düzenleyeceğimiz network ayarları kısmına ulaştık. Bizim için gerekli olan alanlarda değişiklikleri gerçekleştirdik. Siz değişiklik yapmak istediğiniz alanlarda kendinize uygun işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

CTRL + O kombinasyonu ile yaptığımız değişikleri kaydediyoruz. CTRL + X kombinasyonu ile bu ekrandan çıkarak işlemleri tamamlıyoruz. Sunucuya reboot atarak işlemlerin sağlıklı bir şekilde uygulanmasını sağlıyoruz.

reboot

About the author

Add Comment

Click here to post a comment